NFT ... Jak to vidím já

17.04.2022 15:19

NFT ... je to fenomén dnešní doby, nebo jenom prázdná nafouknutá bublina? Na internetu lze nalézt spoustu názorů, které se přikláněji k té či oné straně. Myslím si, že jich je tolik, že člověk, který si chce vytvořit názor na to má dostatečný prostor.

Z mého pohledu to vidím tak, že by určitě bylo krásné něco nakreslit a vydělat na tom nesmírně mnoho peněz. Tomu se samozřejmě nebráním (:-) a pokud nastane ta správná konstalace hvězd na internetovém nebi tak se také i stane.

Víceméně je zde můj střízlivý pohled na skutečný význam této technologie. Možná už někteří tuší kam mířím.

Část mého tvůrčího času tvoří obrazy, které maluji na prodej. Pokud maluji na plátno barvami tam není až takový problém tyto obrazy fyzicky prodat. Ten nastává až ve fází kdy tvořím digitálně. Jasně, můžu takový obraz prodat, ale kupce bude mít v ruce datovou kopii, kterých se ve skutečnosti může toulat po internetu tisíce kopii. Jakou hodnotu tedy bude mít digitální kopie za kterou kupec zaplatil cenu? V podstatě nulovou, jelikož v síti dejme tomu koluje tisíce kopii, které se od sebe v ničem neliší. Pokud však táto  kopie bude digitálně podepsána a v rámci sítě bude jedinečná a nezaměnitelná... můžeme se zde již bavit o digitálním originálním díle. A tady vidím přínos technologie NFT ve vztahu k tvůrčímu digitálnímu prostředí. 

Jsem přesvědčen, že současný hype časem pomine a NFT se stane součástí obchodu s uměním, které bude přístupné všem kdo o něj projeví zájem.