Údolí hub jde do světa (ilustrace pro Botanickou zahradu v Nijmegenu (Nizozemí)

21.11.2020 13:25

Ilustrace z mé dílny se stala součásti knížky, která si klade za cíl osvětu o houbách. No jo, né všichni na světě jsou odbornící na houby jako my češi, moravané a slezané. 

K umístění ilustrace v knize musím říct, že mě nesmírně potěšilo umístění mého Údolí hub hned vedle díla Jacka Yerky, kterého si velmi vážím a jeho práci pravidelně sleduji. Tož co dodat, níže dokládám text činitelů Botanické zahrady a úkázku z knížky.

 Váženy pane Martine Lyčko

Jsme rádi a hrdí, že vás můžeme informovat, že naše kniha o houbách vyjde koncem listopadu. Myslíme si, že se z toho stala skvělá kniha. Je to částečně kvůli vám, protože jste nám dali svolení k použití obrázku nebo textu. Ještě jednou vám za to děkujeme.

Naše kniha má název „Houby v umění, kultuře a přírodě“. V povídkách ukazujeme, že houby v minulosti i v současnosti byly zdrojem inspirace například pro umělce, designéry a básníky. Věříme, že tomu tak bude i v budoucnu. Bylo by skvělé, kdyby všechny tyto kreativní výrazy stimulovaly novou generaci ochránců přírody.

Do naší knihy jste přispěli nejen vy, ale téměř 400 umělců, sběratelů, vědců, spisovatelů, architektů, básníků z přibližně 50 zemí. To nám umožnilo vytvořit knihu, která vyzařuje potěšení. Jsme přesvědčeni, že čtenáři naší knihy - tak bohatě ilustrovaní uměním a kulturou - se od nynějška budou dívat na houby jinýma očima. Možná se také budou inspirovat houbami. V každém případě se budou těšit z krásných obrázků, ke kterým jste přispěli.

Obrázek, který jsme mohli použít, je na straně 56 a 57. Tyto dvě stránky vypadají takto: